TsjechiŽ

tsjechie-bannerTsjechie

Tsjechië

Taal

De officiële taal is Tsjechisch (čeština). De oudere generatie spreekt aardig Duits, veel jongeren spreken Engels, Duits of andere talen.

Telefoneren in en naar Tsjechië

De code om naar Tsjechië te bellen is 00 420. Per stad dient u dan nog de lokale toegangscode te draaien. Om vanuit Tsjechië naar Nederland te bellen draait u eerst 0031. Heeft u een nummer in Tsjechië nodig, dan kunt u bellen met nummer 120 voor nummerinformatie.

Financiën

Banken
De meeste banken in Tsjechie zijn geopend van 9.00 tot 17.00, houdt er echter rekening mee dat ze vaak tussen 12.00 en 13.00 uur gesloten zijn voor de lunch. In beide plaatsjes, Jablonec en Roxytnice zijn pinautomaten aanwezig.

Munteenheid
De Tsjechische munteenheid is de koruna. Klik hier voor de actuele wisselkoers.

Voordelige prijzen
Tsjechië is nog steeds voordelig! Voor een pilsje (halve liter) betaalt u ongeveer 30,- / 35,- Kc (= € 1,-). De prijs van het eten is zodanig dat u niet zelf hoeft te koken: voor 300,- / 350,- Kc (= € 12,-) geniet u al een drie gangen menu. Het is in Tsjechië wel gebruikelijk fooi te geven. Wij adviseren een percentage van 10% te handhaven.

Klimaat- en geografische gegevens

Tsjechië heeft een landklimaat en dus een duidelijk continentaal karakter. Typerend zijn de zomers die warmer zijn dan bij ons en de strenge winters, dat wil zeggen dat het land uitermate geschikt is voor een aangename, zonnige zomer en tevens een passende winterbestemming is. Er valt minder neerslag dan in Nederland. Tsjechië is twee maal zo groot als Nederland. De oppervlakte van het land is 78.864 km² en het telt ongeveer 10 miljoen inwoners.

 • Klik hier voor het actuele weer in Tsjechië.
 • Klik hier voor de actuele sneeuwhoogten.

Elektriciteit en Leidingwater

In Tsjechië heeft men als elektriciteit 220V AC 50Hz. De stopcontacten zijn nagenoeg hetzelfde als in Nederland en België, u heeft geen adapter nodig.
Het leidingwater in Tsjechië is drinkbaar.

Informatie voor automobilisten in Tsjechië

De verkeersvoorschriften in Tsjechië vertonen geen belangrijke verschillen ten opzichte van verkeersvoorschriften in andere Europese landen. In Tsjechië geldt een volledig alcoholverbod voor verkeersdeelnemers. Bij de benzinestations kunt u alle soorten loodvrije benzine, gas en diesel verkrijgen.

Snelheidslimieten in Tsjechië zijn:

 • binnen de bebouwde kom 50 km per uur.
 • buiten de bebouwde kom 90 km per uur.
 • op de snelwegen 130 km per uur.

De verplichte documenten voor automobilisten zijn:

 • een kentekenbewijs.
 • een geldig rijbewijs.
 • een goede autoverzekering (groene kaart) die minimaal geldig is voor de periode van uw verblijf in Tsjechië.
 • een vignet voor op de snelwegen.

Het vignet moet aan de binnenzijde worden bevestigd. Het is verboden meer dan 1 vignet te kleven. Verwijder dus het oude vignet. De politie deelt boetes uit als u dit zou vergeten !!!!! U herkent een tolweg aan een verkeersbord met de tekst “Bez poplatku”.

Alarmnummers

Belangrijke telefoonnummers in Tsjechië zijn:

 • Alarm Centrale: 112.
 • Politie: 158.
 • Ambulance: 155.
 • Brandweer: 150.

Openingstijden

 • Postkantoren: 08.00 – 18.00 uur.
 • Banken: 08.00 – 16.00 uur.
 • Winkels: 08.00 – 18.00 uur (zaterdag: 08.00 – 12.00 uur).
 • Grotere supermarkten zijn vaak dagelijks geopend tot 20.00 of 22.00 uur.

Treinen & Bussen in en naar Tsjechië

Treinvervoer NAAR Tsjechië
U kunt treintickets online en telefonisch reserveren via de website van NS Internationaal. Hier staat ook een uiterst functionele treinplanner die u bijvoorbeeld naar Rokytnice nad Jizerou kan brengen. Dit treinstation staat op ca. 40 meter afstand van Jizera Cottage! Klik hier voor de website van NS Internationaal.

Treinvervoer BINNEN Tsjechië
Het treinvervoer in Tsjechië wordt geregeld door het spoorwegbedrijf Ceske drahy (Tsjechische Spoorwegen). Ceske drahy verleent vele kortingen voor het transport van reizigers en bagage. De korting is trapsgewijs opgebouwd, naargelang het gaat om een groep kinderen of volwassenen. De korting bedraagt maximaal 50%. Gezien de positie van Tsjechië in het hart van Europa wordt het land doorkruist door vele internationale spoorlijnen. Klik hier voor de website van de Ceske drahy. Probeer zoveel mogelijk de Tsjechische benamingen van de steden te gebruiken. Dus ‘Praha’ voor ‘Praag’.

Busvervoer NAAR Tsjechië
U kunt uw busticket(s) naar Praag en/of Brno bestellen bij Eurolines Nederland. De website biedt zeer uitgebreide informatie, zoals tijdschema’s, prijzen, enz… Klik hier om naar de website te gaan.

Busvervoer BINNEN Tsjechië
Het busvervoer tussen de steden wordt met name verzorgd door het bedrijf CSAD maar ook door enkele andere vervoersbedrijven. In sommige steden rijden de bussen 24 uur per dag. Klik hier voor online informatie over trein- en busvervoer binnen Tsjechië.

Probeer zoveel mogelijk de Tsjechische benamingen van de steden te gebruiken.

Contactgegevens:

Gerben Jan en Mireille van de Wal
Telefoon: 06 30003956
E-mail: contact@jizeracottage.com

Adresgegevens cottage:
Dolni Rokytnice 56
512 44 Rokytnice nad Jizerou
Tsjechië

Bankgegevens:
ABN-AMRO:
NL 56 ABNA 0432899979
UniCredit:
2112481856

                                                                                                             logoJizeracottage

 

 
 
Website powered by Fuzz Dogs
© Copyright 2019 Jizera Cottage - Disclaimer - Sitemap